Remote Utilities on Ubuntu with Wayland
Nowe Remote Utilities dla macOS i Linuksa: obsługa Waylanda z dostępem bez nadzoru. Dowiedz się więcej →

Zabezpieczenia ustawień

Możesz chronić ustawienia Hosta za pomocą hasła. Zapobiegnie to nieautoryzowanej modyfikacji ustawień przez zdalnego użytkownika.

Ważne!

Nie myl hasła zabezpieczeń ustawień z hasłem do ochrony za pomocą hasła.


Włącz zabezpieczenia ustawień

  1. Kliknij prawym przyciskiem myszy ikonę Hosta w zasobniku systemowym i wybierz Ustawienia Hosta: Ustawienia Hosta
  2. Przejdź do Zabezpieczenia ustawień i wybierz Chroń ustawienia za pomocą hasła: Zakładka zabezpieczeń ustawień
  3. Wprowadź i potwierdź nowe hasło. Kliknij OK. Zaznacz pole zabezpieczeń ustawień
  4. [Opcjonalnie] Możesz chronić ustawienia ID internetowego oraz ustawienia zwrotne, zaznaczając odpowiednie pola wyboru: Chroń ustawienia ID internetowego i zwrotne
  5. Kliknij OK, aby zamknąć okno ustawień.

Zmień hasło ochrony

W celu zmiany hasła zabezpieczeń ustawień:

  1. Kliknij prawym przyciskiem myszy ikonę Hosta w zasobniku systemowym i wybierz Ustawienia Hosta: Ustawienia Hosta
  2. Gdy pojawi się monit, wprowadź swoje obecne hasło zabezpieczeń ustawień i kliknij OK: Odblokuj ustawienia
  3. Przejdź do Zabezpieczenia ustawień i kliknij Ustaw hasło: Przejdź do zabezpieczeń ustawień
  4. Wprowadź stare hasło, wprowadź i potwierdź nowe hasło: Ustaw nowe hasło
  5. Kliknij OK i zamknij okno ustawień Hosta.

Wyłącz zabezpieczenia ustawień

Jeśli nie potrzebujesz już chronić ustawień w tym Hoście, możesz usunąć ochronę hasłem:

  1. Kliknij prawym przyciskiem myszy ikonę Hosta w zasobniku systemowym i wybierz Ustawienia Hosta: Ustawienia Hosta
  2. Gdy pojawi się monit, wprowadź swoje obecne hasło zabezpieczeń ustawień i kliknij OK: Odblokuj ustawienia
  3. Przejdź do zakładki Zabezpieczenia ustawień i odznacz pole Chroń ustawienia za pomocą hasła: Odznacz zabezpieczenia ustawień
  4. Wprowadź swoje obecne hasło zabezpieczeń ustawień i kliknij OK: Wprowadź hasło zabezpieczeń ustawień
  5. Zauważ, że komunikat informacyjny zmienia się na "Ustawienia nie są zabezpieczone hasłem": Zabezpieczenia ustawień wyłączona
  6. Kliknij OK, aby zamknąć ustawienia Hosta.

Pokrewne artykuły